Medovik – Honingtaart

De medovik is niet alleen mijn lievelingstaart, maar ook de taart waar ik bekend om sta en geliefd is bij velen! De taart bestaat uit koeklagen met gekarameliseerde honing en gecondenseerde melkmousse. Het heeft een heerlijke subtiele karamelachtige smaak en door het laten rusten van de taart komen de mousse en de koeklagen mooi samen. Zo smelt elke hap weg in je mond… Het maken van de taart kost je even wat tijd en het laten rusten vergt geduld, maar geloof mij het is het dubbel en dwars waard!

Bereidingstijd: 80 minuten  

Baktijd: 45 minuten  

(Af)koeltijd: 90 minuten + 6 uur  

Voor: 12-16 personen  

Ingrediënten 

Voor de koeklagen:  

175 g roomboter  

225 g kristalsuiker  

3 tl baksoda  

3 eieren 

150 g honing 

600 g bloem

Voor de gecondenseerde melkmousse:  

200 g crème fraiche 

1 blikje gecondenseerde melk, 397 g 

400 g roomkaas 

50 g kristalsuiker  

2 el vanille aroma  

400 g slagroom  

Bereiding 

Voor de koeklagen:

 1. Voeg de roomboter en kristalsuiker toe aan een pan van minstens 3 liter (met anti-aanbaklaag). Plaats op middelhoog vuur en roer zo nu en dan voorzichtig door totdat de roomboter is gesmolten. 
 2. Zeef ondertussen de baksoda en meng in een aparte kom samen met de eieren en honing tot een gelijkmatig eimengsel.  
 3. Zeef de bloem in wederom een aparte kom en zet apart. 
 4. Voeg het eimengsel onder constant roeren toe aan de gesmolten roomboter en kristalsuiker met behulp van een garde. Het beslag zal door de baksoda geleidelijk omhoogkomen.  
 5. Kook het beslag voor ongeveer 10 minuten, onder constant roeren, tot het een mooie licht bruine gekarameliseerde kleur heeft.  
 6. Haal de pan van het vuur en voeg direct in vier delen de gezeefde bloem toe aan het beslag in de pan. Mix dit er telkens goed doorheen met een stevige spatel.  
 7. Als het beslag een deeg begint te vormen en het moeilijk wordt om de bloem erdoorheen te roeren, kan je het deeg storten op het aanrecht en het laatste deel bloem er doorheen kneden met de hand. Let op het deeg is erg warm, werk dus voorzichtig! 
 8. Kneed het deeg net tot alle bloem is opgenomen en niet langer om te veel glutenvorming te voorkomen.  
 9. Verwarm de oven voor tot 190 graden hetelucht. 
 10. Snijd het deeg in 14 gelijke stukken en dek de stukken af met wat vershoudfolie of een theedoek. 
 11. Rol elk stuk deeg dun uit (2 mm) op een siliconen bakmat of bakpapier.
 12. Steek of snij een cirkel uit het deeg van 20-22 cm met behulp van een taartring, cakekarton of ontbijtbordje. Bak de afgesneden stukjes ook mee als je de taart met kruimels wilt bedekken. Zo niet, leg dit deeg apart en vorm op het einde nog een plak van de restjes deeg.  
 13. Prik met een korstprikker gaatjes in de plak deeg en verplaats samen met de bakmat of het bakpapier naar een bakplaat. 
 14. Bak de koeklaag voor 3-4 minuten tot een mooie goudbruine kleur.  
 15. Haal de koeklaag uit de oven en laat voorzichtig van de bakplaat afglijden op het aanrecht. Zodat je de bakplaat direct weer kunt gebruiken.   
 16. Laat de koeklaag voor minstens 2 minuten afkoelen en haal dan de koeklaag voorzichtig van het bakmatje of het bakpapier. Laat de koeklaag verder afkoelen.
 17. Herhaal stap 11 tot en met 16 tot de stukken deeg op zijn en verpak de gebakken koeklagen tot gebruik.  

Voor de gecondenseerde melkmousse:

 1. Voeg alle ingrediënten, behalve de slagroom, toe aan een mengkom. Mix met de keukenmachine of handmixer of middelhoge snelheid tot een geheel.  
 2. Giet vervolgens de slagroom geleidelijk bij de mousse terwijl de mixer blijft draaien.   
 3. Verhoog de snelheid van de mixer zodra alle slagroom is toegevoegd en het geheel wat dikker begint te worden.  
 4. Klop de gecondenseerde melkmousse tot zachte pieken en verwerk direct of verpak luchtdicht en zet in de koelkast tot gebruik. Bereid maximaal een dag voor gebruik voor. Eenmaal verwerkt is de mousse 2-3 dagen houdbaar in een taart. 

Opbouw:

 1. Leg een taartkarton op een draaiplateau en plaats een koeklaag in het midden van het taartkarton, verdeel 3-4 eetlepels mousse over de koeklaag. Herhaal voor alle lagen.  
 2. Smeer de taart af met de overige mousse en laat voor minstens 30 minuten opstijven.  
 3. Indien je de overige koekstukjes mee hebt gebakken om de taart in kruimels te kunnen bedekken, maal deze dan fijn en bedek de taart met de kruimels.
 4. Laat de taart voor minstens 6 uur opstijven in de koelkast, zodat de koeklagen zachter worden en de smaken mooi samen smelten. Decoreer eventueel met vers fruit, macarons of chocolade.  

Tip 

Liever een chocolade honingkoek? Vervang 30 gram van de bloem voor 30 gram cacaopoeder.  

Haal de taart 30 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat deze op zijn lekkerst is!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *